VELDHOVEN

100 jaar

Léon Algra – De tijd gaat voort.

 Vroeger liepen we in Veldhoven gewoon even bij elkaar binnen en spraken dan even de laatste nieuwtjes door. Jaren terug hadden we alleen nog het Veldhovens Weekblad voor het lokale nieuws.

Tegenwoordig maken we ook gebruik van social media. Het is door de jaarlijkse reünie met oud-klasgenoten van de basisschool ’t Kompas Veldhoven en dat ik op Facebook, maar ook vanuit andere mediakanalen hoorde dat dit jaar het bestaan van Veldhoven 100 jaar gevierd wordt, ik het leuk vond om deze dichtbundel samen te stellen. 

In het kader van 75 Jaar Vrijheid schreef ik ter nagedachtenis aan mijn vader, oud-KNIL militair, “Melati Putih, over leven”. Ik betrapte me erop dat daar eveneens enkele foto’s over Veldhoven in staan.

Tenslotte is mijn vader vanaf 1950 neergestreken in Zeelst en vervolgens Zonderwijk. Tot aan zijn dood heeft hij in Veldhoven gewoond.

Als oud-Veldhovenaar heb ik ooit nog als leerling van Basisschool ’t Kompas eens een gedicht over Zonderwijk en Veldhoven geschreven. 

Gedurende de corona-periode vanaf maart 2020 heb ik de draad weer opgepakt, en schreef ik iedere dag een gedicht, hetgeen resulteerde in  “CO-RO-NA-VIR-US, in herinnering”, waarin ook twee gedichten over Veldhoven zijn opgenomen, een ervan over ‘Veldhoven, 100 Jaar’ en even over mijn basisschooltijd op ’t Kompas In Zonderwijk. 

Inmiddels bestaat deze school niet meer, maar herinneringen aan Veldhoven heb ik nog altijd, die plots weer tot leven kwamen.  Mijn middelbare schooltijd, sport, muziek, zang, uitgaan… gewoonweg leven in Veldhoven.

Inmiddels ben ik alweer heel wat jaren verhuisd naar Zeist, maar merk nog altijd dat ik waar ik ook werk getypeerd word als “die verdwaalde Brabander met een zachte G”. Ik ben er nog altijd trots op! Vandaar dat ik met trots u deze dichtbundel “Veldhoven, 100 jaar” aanbied. 

Hoop van harte dat Veldhoven op weg gaat naar de volgende 100 jaar.

PROMOFILM VELDHOVEN 100 JAAR

Video afspelen