VERGETEN VERBINDING

17 oktober 1917

Zeist, 17 oktober 2023
 
Uitgerekend op 17 oktober de dag dat Jac Algra, mijn vader in 1917 geboren werd, KNIL-militair is geweest en voor een groot deel van zijn leven in Veldhoven gewoond heeft, word ik enthousiast niet langer gek te wezen maar gewoon de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië een plek te kunnen geven.
 
Nog twee weken mijn drukproef thuis doornemen, en dan is het echt een feit.
 
Er verschijnt dan geen volgende dichtbundel maar via Uitgeverij Palmslag een waar boek over “Vergeten verbinding. De Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië”.
 
Een boek, opgedragen aan mijn vader, oud-KNIL militair die met moeite sprak over wat hem daar in De Oost overkomen was, waarschijnlijk uit vrees om voor oorlogsmisdadiger uitgemaakt te worden.
 
Multatuli heeft me door zijn boeken “Max Havelaar” en “Minnebrieven” geholpen om de VOC-tijd te spiegelen in de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië, zodat ik nu kan zeggen dat ik de geschiedenis hieromtrent kan toevoegen aan onze vaderlandse geschiedenis en deze niet langer meer vergeten hoeft te worden.
 
Het mooie is, dat Veldhoven ook voor mij al vanaf de basisschool ‘t Kompas inspiratie gaf om te dichten en te schrijven.
 
Ik hoop dat het boek ook voor u nogmaals toont waarom Multatuli zo gegriefd werd door ons koningshuis en onze overheid, maar wens u alvast veel leesplezier, hoe vreemd dit misschien ook mag klinken.